ORIGINAL_ARTICLE
اهمیت پرتودهی هسته ای جهت کاهش آلودگی های میکروبی مواد غذایی
پرتودهی مواد غذائی نوعی فرآیند سرد برای سالم سازی مواد غذائی محسوب میشود. براساس اتفاق نظر اعضای سازمان غذا و دارو، کشاورزی و مجمع کدکس غذائی، سازمان بهداشت جهانی در سال 1983 پرتودهی مواد غذائی به عنوان فناوری سالم و موثر جهت نگهداری غذا پذیرفته و برای آن استاندارد عمومی کدکس با کــد مخصوص تدوین گردید. در این تحقیق، به منظور بررسی خصوصیات پرتودهی هستهای، نحوه عملکرد و مکانیسمهای تاثیرگذار آن بر میکروارگانیسمها و نیز کاربردهای اساسی آن طراحی گردید. تغییرات نامطلوبی که در برخی از مواد غذائی پرتو داده ظاهر میشود، ممکن است به طور مستقیم به علت پرتو و یا به طور غیر مستقیم در نتیجه واکنشهای که پس از پرتو دادن اتفاق افتاده ایجاد گردد. در صورت انجام فرآیند پرتودهی در شرایط بیهوازی تولید طعم و آرومای نامطلوب به حداقل میرسد. جهت به حداقل رسانیدن طعم نامطلوب، لازم است فرآیند پرتودهی در دمای انجماد انجام شود. تغییرات احتمالی از نظر تغذیه در اثر پرتودهی به چندین فاکتور از جمله دوز پرتودهی، نوع ماده غذایی، بسته بندی، شرایط نگهداری مثل درجه حرارت و زمان نگهداری ارتباط دارد. این فناوری جهت افزایش مدت زمان ماندگاری و حذف میکروارگانیسمهای مولد فساد و همچنین بهبود ویژگیهای کیفی در فراوردههای غذایی استفاده نمود. لازم به ذکر است که روشهای بالقوه و پایدار در فراوری محصولات غذایی با کمک انرژی هستهای جهت دستیابی به دانش بومی ارزشمند، امری ضروری در چشم انداز ایران 1404 مطرح میباشد.
https://jonaisl.maragheh.ac.ir/article_121004_9a7f42a9ef57a030cae85a03bf155f71.pdf
2020-06-21
5
9
پرتودهی
انرژی هسته ای
حذف میکروارگانیسم ها
کدکس غذایی
مواد غذایی
جواد
فیضی
feizy.j@gmail.com
1
عضو هیئت علمی و رئیس آزمایشگاه مرکزی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
LEAD_AUTHOR
مریم
غیور کاظمی
m.ghayoor@rifst.ac.ir
2
کارشناس ارشد بیوشیمی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
طراحی و ساخت تجهیزات ارزیابی تابع انتقال مربوط به آزمایشگاه کنترل فرآیندهای مهندسی شیمی
به دست آوردن تابع انتقال یکی از مباحث مهم درس کنترل فرآیندها در مهندسی شیمی است. با این حال، درتجهیزات مرسوم در آزمایشگاههای کنترل فرآیند، تابع انتقال هیچکدام از تجهیزات، برآورد و تست نمی شود. در مقاله حاضر، تجهیزات نسبتاً ساده ای طراحی و ساخته شده است که در آن تابع انتقال سامانه تغییرات سطح و دبی مطالعه می شود. سامانه مورد نظر در مباحث مختلف کنترل فرآیندها مثل بحث سیستمهای خطی و غیر خطی و نیز تداخلی و غیر تداخلی مورد استناد قرار می گیرد. در آزمایش اول، رابطه بین ارتفاع و دبی در شرایطی که شیر خروجی مخزن کاملاً باز است به دست می آید و ثابت می شود این رابطه خطی و سیستم نیز خطی می باشد. در آزمایش دوم، تغییرات ارتفاع توسط تابع انتقال حاکم بر سامانه به دست آمده و با نتایج آزمایشگاهی مقایسه می شود. در آزمایش سوم، تغییرات دبی به دست آمده از تابع انتقال با نتایج آزمایشگاهی مقایسه می شود. در آزمایش چهارم، آزمایشهای اول تا سوم برای حالت شیر خروجی نیمه باز انجام می شود. مقادیر ثابت زمانی، در حالت شیر کاملاً باز، از مرتبه 200 ثانیه و برای حالت شیر نیمه باز، از مرتبه 800 ثانیه، بدست آمد. نتایج نشان می دهد سامانه ساخته شده با شیر ¾ اینچ کاملاً باز، خطی بوده و بین تغییرات ارتفاع و دبی خروجی محاسبه شده و اندازه گیری شده تطابق قابل قبولی وجود دارد. همچنین در حالت شیر نیمه باز نیز نتیجه گیری های فوق صادق می باشد.
https://jonaisl.maragheh.ac.ir/article_121893_b3cfdb7299bb314795bc97e339836b5b.pdf
2020-06-21
11
16
کنترل
تابع انتقال
دبی-سطح
سیستم خطی
ثابت زمانی
مجید
امامی میبدی
emami@ardakan.ac.ir
1
استادیار، گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران، emami@ardakan.ac.ir
LEAD_AUTHOR
محمد جواد
سسیستانی
sistani76@yahoo.com
2
گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
AUTHOR
زهره
پناهی
panahizohre98@gmail.com
3
گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
AUTHOR
فاطمه
کاظمی
kazemif750@gmail.com
4
گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
AUTHOR
اشکان
باقری
ashkbaran3@gmail.com
5
گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
AUTHOR