2024-03-29T12:24:05Z
https://jonaisl.maragheh.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=14612
رویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران
شاعا
۲۵۸۸-۶۴۰۱
۲۵۸۸-۶۴۰۱
1398
3
3
شناسنامه شماره
2019
09
23
https://jonaisl.maragheh.ac.ir/article_110305_2b9b7613cf7696f924eba02d4c4b55ca.pdf
رویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران
شاعا
۲۵۸۸-۶۴۰۱
۲۵۸۸-۶۴۰۱
1398
3
3
آنتوسیانین ها: از منبع تا مصرف
جواد
فیضی
زهرا
براتی
آنتوسیانینها رنگدانههای طبیعی با منشا گیاهی هستند که به عنوان ترکیبات آنتیاکسیدان شناخته شدهاند. با توجه به علاقه روزافزون به مصرف فراوردههای غذایی بر پایه مواد طبیعی، آنتوسیانینها به عنوان رنگدانههای طبیعی دارای جاذبههای مصرفی خاص خود در صنایع غذایی هستند. علاوه براین به دلیل افزایش مصرف گیاهان دارویی در درمان بیماریها و اینکه آنتوسیانینها دارای خواص مفید درمانی همچون کاهش بیماریهای کرونری قلب، پیشگیری از چاقی، پیشگیری از آلزایمر، ضد سرطان و بهبود دهنده رفتارهای روانشناختی هستند، مورد توجه قرار گرفتهاند. این ترکیبات در گروه متابولیتهای ثانویه قرار داشته و متعلق به خانواده فلاونوئیدها هستند. آنتوسیانینها رنگدانههای محلول در آب هستند. آنتوسیانینها بسته به pH محیطی که در آن قرار دارند رنگهای متفاوتی از قرمز، بنفش و آبی را در بسیاری از میوهها، سبزیها و گلها ایجاد میکنند. آنتوسیانینها انواع مختلفی دارند که با یکدیگر از نظر موقعیت گروههای هیدروکسیل یا متیل و یا به وسیله تعداد، موقعیت و آسیله شدن قندهای موجود در ساختارهایشان تفاوت دارند. این رنگدانههای جذاب و مفید به شدت به عوامل محیطی از جمله pH محیط، نور، دما، غلظت و حتی حضور دیگر ترکیبات شیمیایی موجود در محیط مانند اکسیژن، یونهای فلزی و آنزیمها حساس بوده و دچار تغییرات میشوند. از این رو درحال حاضر تحقیقات و پژوهشهای گستردهای با موضوع پایدارسازی این ترکیبات در حال بررسی و انجام است. در این مطالعه به بررسی منابع آنتوسیانین ساختار شیمیایی، انواع آنتوسیانین، کاربردهای آن در صنایع غذایی و دارویی و روشهای اندازه-گیری آنها پرداخته شده است.
آنتوسیانین
رنگدانه طبیعی
منبع
آنالیز
ساختار
2019
09
23
5
11
https://jonaisl.maragheh.ac.ir/article_107087_ef3ba6b384ec74e3383e16b628fac22a.pdf
رویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران
شاعا
۲۵۸۸-۶۴۰۱
۲۵۸۸-۶۴۰۱
1398
3
3
معرفی روش پراکندگی نور دینامیکی (Dynamic Light Scattering)
مرتضی
نظری
علی
حلاج جهانی
سهیل
شیرازیان
اندازه ذرات یک شاخص با ارزش از نظر کیفیت و عملکرد است و بر بسیاری از خواص مواد تأثیر میگذارد. پراکندگی نور دینامیکی یک تکنیک اندازهگیری نوری برای توصیف سیستمهای نانو ذرات است. این روش یکی از عمومیترین روشها برای تعیین توزیع اندازه ذرات است. برای این منظور از حرکت براونی ذرات در مایعات استفاده میشود. هنگام برخورد نور تکفام به ذرات در حال حرکت، براساس پراکندگی، طول موج یا شدت نور ورودی تغییر میکند که این تغییر به اندازه ذره مربوط میشود. این روش طیف سنجی به صورت غیر مستقیم اندازهگیری در مقیاس نانو را انجام میدهد و علاوه بر این یک فناوری غیر تهاجمی، سریع، آسان، دقیق، قابل اعتماد و نسبتاً ارزان است که نیاز به نمونه بسیار کم و هزینه کم تعمیر و نگهداری دارد. هر چند این تکنیک دارای محدودیتهایی نیز میباشد از جمله: تغییرات در نتایج به دلیل تغییر دما و ویسکوزیته؛ نیاز به آماده سازی نمونه؛ نیاز به اطلاع از ضریب شکست نسبی و همچنین اینکه ذرات باید به صورت پراکنده در مایعات باشند که در این صورت به دلیل اثر متقابل فیزیکی و شیمیایی ذرات با مایع، یافتن مایع مناسب مشکل خواهد بود. این تکنیک به دلیل نتایج قابل اعتمادی که ارائه میدهد، در آزمایشگاههای دانشگاهها و مراکز صنعتی از محبوبیت زیادی برخوردار است. کاربرد تکنیک در زمینههای نانومواد، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، پزشکی و مکانیک سیالات به سرعت در حال گسترش است. در این مقاله ضمن ارائه نظریه تکنیک پراکندگی نور دینامیکی، به طور مختصر اصول ریاضی اندازهگیری آن ارائه شده است.
پراکندگی نور دینامیکی
حرکت براونی
پراکندگی ریلی
تعیین اندازه ذرات
توزیع اندازه ذرات
2019
09
23
13
18
https://jonaisl.maragheh.ac.ir/article_107361_8f6851dfdc3410b7b53c509a3870e54a.pdf