دانشگاه مراغهرویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران۲۵۸۸-۶۴۰۱4120200320Study of In-field Calibration Techniques for Laboratory Sensorsبررسی تکنیک های کالیبراسیون برای انواع سنسورهای آزمایشگاهی517115189FAمحسن داودیگروه برق-کنترل دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوینسعید فیروز بهر افضلگروه برق-کنترل
دانشکده فنی و مهندسی
دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوینحمید فیروزگروه برق- کنترل
دانشکده فنی و مهندسی
دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوینJournal Article20191106Due to the advancement in the measurement and Instrumentation field and development of the laboratory sensors in parallel with the estimation algorithms, the usage of such sensors has been increased. But due to the errors of the sensors that derives from the time, exhaustion, physical impacts, electrical fluctuations, etc, the measurements based on such sensors need to be with error detection and calibrations. Calibration is an action which is done to test the accuracy and determination of the equipment errors. In the laboratories and industries the calibration is a principle. Proper calibration leads the instruments produce correct results within their range. In this paper, the technical notes of the calibration methods for laboratory sensors like Voltage, Current, Temperature, Moisture, Force, Weight, Strain Gauge, Piezo Accelerometer, MEMS Accelerometer and Flowmeter has been considered. Calibration of a sensors includes the electrical part (Transduser and transmitter) too. The presented methods in this paper includes this issue too.با گسترش فناوری ها در حوزه اندازه گیری و ابزار دقیق و توسعه روز افزون سنسورهای آزمایشگاهی در کنار الگوریتم های تخمین پیشرفته، کاربری اینگونه سنسور ها در آزمایشگاه های مختلف رشد چشمگیری یافته است. با این وجود، به خاطر خطاهای نسبتا زیاد سنسور ها که ناشی از گذشت زمان، فرسودگی، ضربه های فیزیکی، نوسانات الکتریکی و.... پیش می آید، اندازه گیری های مبتنی بر این سنسورها نیازمند شناسایی خطا ها و کالیبراسیون آنها می باشد. کالیبراسیون به عمل و فعالیتی گفته می شود که برای تست صحت و تعیین میزان خطای تجهیزات اندازه گیری، چه در ابزار دقیق و چه اتوماسیون صنعتی و آزمایشگاه ها انجام می گیرد. درک لزوم کالیبره کردن تجهیزات و کاربرد صحیح آنها یک موضوع اساسی در صنایع و آزمایشگاه های اندازه گیری می باشد. کالیبراسیون مناسب باعث می شود که تجهیزات در محدوده های تعیین شده و استاندارد عملکرد خود باقی مانده و نتایج دقیقی ارایه کنند. در این مقاله به بررسی فنی روش های کالیبراسیون انواع سنسور های آزمایشگاهی شامل ولتاژ، جریان الکتریکی، دما، رطوبت، نیرو و وزن، استرین گیج، شتاب پیزو، شتاب MEMS ، فلومتر، پرداخته می شود. کالیبراسیون یک سنسور شامل در نظر گرفتن بخش الکتریکی (مبدل و ترنسمیتر) نیز می گردد. روش های مطرح شده برای کالیبراسیون این بخش را نیز در بر می گیرد.دانشگاه مراغهرویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران۲۵۸۸-۶۴۰۱4120200320Limitations and outlook antibiotic concentration meassurment in fieldمحدودیت ها و دور نمای روش های اندازه گیری غلظت آنتی بیوتیکی در محیط2531115347FAراحله مجدانیگروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه مراغهمهسا عبدالجباریدانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی میکروبی دانشگاه مراغهJournal Article20191204Increasing prevalence of antibiotic resistance was explained as a threatening factor of human healthcare recently. Continuous exposure of bacteria to sublethal concentrations of antibiotics in natural environments is an important promoter in antibiotic resistance but, the phenomenon of antibiotic pollutants are not tracked systematically in the world. Then international capacity to address antibiotic resistance rising was limited. Therefore, the development of new methods to measure environmental antibiotic concentrations is unavoidable. These methods, must be sensitive to sublethal concentrations of antibiotics and require minimal technical expertise. Furthermore, some important factors such as cost, biosafety, selectivity and the ability to multiplex must be evaluated in the context of field use. In this review current methods in antibiotic detection and their efficiency, adabtability and disadvantages for use on-site were evaluated. The methods were classified into microbiological assays, physical and chemical assays, immunoassays, aptasensors and whole-cell biosensors. Developing a dipstick or microfluidics based techniques with a bacterial promoter-based mechanism and colorimetric output was recommended. This methods would have the advantageous aspects of existing methods and also they could be easy to use and require minimal resources to field investigations.شیوع فزاینده مقاومت آنتی بیوتیکی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان است. قرار گرفتن مداوم باکتریها در معرض غلظت های زیر کشنده آنتی بیوتیک ها در محیط های طبیعی یک محرک مهم در روند مقاومت آنتی بیوتیکی است، اما در حال حاضر پدیده آلاینده های آنتی بیوتیکی در سطح جهانی و بطور منظم مورد ردیابی قرار نمی گیرد و به همین دلیل ظرفیت بین المللی در مورد بررسی افزایش مقاومتهای آنتی بیوتیکی محدود گردیده است. لذا تدوین روش هایی برای اندازه گیری غلظت آنتی بیوتیک در محیط (محل موردنظر جهت بررسی بقایای آنتی بیوتیکی) اجتناپ ناپذیر می باشد .این روش ها باید به غلظت زیرکشنده آنتی بیوتیکی حساس بوده و به مهارت پایینی نیاز داشته باشند. علاوه بر این عوامل مهمی مانند هزینه، انتخابی بودن، امنیت زیستی و توانایی عملکرد های چندگانه باید در زمینه این روشها مدنظر باشد. در این مطالعه یک بررسی کلی از روشهای فعلی مورد استفاده جهت تشخیص آنتی بیوتیک ها ارائه شده و کارایی، امکان سازگاری و معایب آنها جهت استفاده در محیط مورد ارزیابی قرار گرفته است. این روشها به روشهای میکروبیولوژیکی، سنجشهای فیزیکی و شیمیایی، آزمونهای بر پایه ایمنی، آپتاسنسور ها و بیوسنسورهای کل سلولی طبقه بندی شده اند که شرایط هریک به طور مختصر آمده است. توسعه روشهای بر پایه میکروفلوئیدها یا dipstick ها همراه با استفاد از مکانیسمهای باکتریایی در کنار روشهای کالری متری جهت سنجش پیشنهاد می شود که علاوه بر داشتن مزایای روشهای موجود، از نظر استفاده آسان بوده و نیاز به منابع کمی جهت استفاده در مطالعات محیطی دارند.دانشگاه مراغهرویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران۲۵۸۸-۶۴۰۱4120200320Investigating the Challenges of Managing the Affairs of Laboratories and Workshops of Universities and Universities,Research and Technology Centers
Ministry of Science, Research and Technologyبررسی چالشهای نظام مدیریت امور آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاهها و مراکز پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری2732115190FAابوالفضل حاجیزاده اقدمعضو هیات علمی،دانشکده مهندسی مکانیک، رئیس آزمایشگاه مرکزی، دانشگاه صنعتی اراک،اراک، ایراننفیسه آقابابائیعضوهیات علمی، گروه مهندسی شیمی، رئیس سابق ازمایشگاه مرکزی، دانشگاه تفرش،تفرش، ایران.محمدصادق علیائیعضو هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری،
(معاونت پژوهش و فناوری)، تهران، ایرانJournal Article20200224The Network of Scientific Laboratories of Iran (SHAA) has been established to act as one of the main schemes for optimizing the management of laboratories and workshops in universities and research centers of the Ministry of Science and Technology to enable the highest level of service for researchers. However, on the route to establish SHAA, numerous issues and problems are faced which prevent it from achieving its specific goals. The administrative and management structure, human resource structure, revenue structure, physical space structure, equipment upgrade and renewing, optimal purchasing laboratory equipment, properly utilizing laboratory & workshop equipment, and health & safety (HSE) system deployment are among the main issues facing universities and research centers. This is due to various formalities imposed by the ministry of science and technology which is accompanied by various approaches in the HSE system together with different view points of the authorities in charge. In the present article, while analyzing the issues raised, solutions for better and better integration of universities and research and technology centers under the Ministry of Science research and technology are presented for optimal implementation and management of SHAA.شبکه آزمایشگاههای علمی ایران (شاعا) بهعنوان یکی از راهکارهای اساسی در جهت مدیریت بهینه آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاهها و مراکز پژوهش و فناوری وزارت عتف بهمنظور خدمترسانی هرچه بهتر به محققین، ایجاد گردیده است. بااینحال در مدیریت و پیادهسازی آن بهمنظور نیل به اهداف مشخصشده، مسائل و مشکلات عدیدهای وجود دارد. ساختار اداری و نحوه مدیریت، ساختار نیروی انسانی، ساختار درآمدزایی، ساختار فضاهای فیزیکی، نوسازی و به سازی تجهیزات و بهروزرسانی آن، خرید بهینه و نحوه بهرهبرداری از تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی و استقرار نظام HSE از اصلیترین مسائلی است که بخصوص دانشگاهها و مراکز پژوهش و فناوری با توجه به سیاستگذاریهای وزارت عتف و رویکردها و دیدگاههای متفاوت مدیریت داخلی با آن مواجهاند. در مقاله حاضر ضمن بررسی و تحلیل مسائل بیانشده، راهکارهایی جهت همافزایی هرچه بهتر و بیشتر 167 دانشگاه و مراکز پژوهش و فناوری زیرمجموعه وزارت عتف در جهت پیادهسازی و مدیریت بهینه شاعا ارائه گردیده است.<br /> ....<br /> .<br /> .<br /> <br /> .<br /> ..<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> ..<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> .<br /> ..<br /> .<br /> .<br /> .دانشگاه مراغهرویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران۲۵۸۸-۶۴۰۱4120200320BETروش اندازهگیری میزان تخلخل و سطح ویژه (BET)2732118125FAمهران نوذریدانشگاه اردبیل، ایرانهادی بشرنوازآزمایشگاه مرکزی دانشگاه محقق اردبیلیسید حسین کمالیشیمی-شیمی-دانشگاه محقق اردبیلی-اردبیل-ایرانJournal Article20200418Today with the expansion and growth of human societies, meeting various needs such as medicine, clothing, food industry, etc. is one of the main concerns of most countries in the world. Researchers using by nanotechnology in various sciences, such as the pharmaceutical sciences, the food industry, and clothing, have sought to meet these needs. Therefore, accurate measurement of surface area and porosity and volume and distribution of pores in many applications such as catalysts, nano-adsorbents, compounds and additives, pharmaceuticals and food industry, as well as in nanostructures such as metal nanoparticles, nanotubes, nanofibers, etc. are of great importance. Various methods for measuring surface area and porosity have been considered, such as microscopic and adsorption-based methods. In solid specimens with impermeable surfaces, the surface area can be measured approximately. However, there are difficulties with specimens with porous structure to determine the degree of porosity as well as the total surface area. One of the most important methods for accurately measuring the total area of porous samples is the BET method, which is based on the adsorption of some specific molecular species in the gas state on their surface. In this article, we will review the basic concepts such as porosity, types of porosity, specific surface, types of BET diagrams, etc. to help you better learn how this type of method works.امروزه با گسترش و رشد جوامع بشری، تامین نیازهای مختلف همچون دارو، پوشاک، صنایع غذایی و غیره یکی از دغدغههای اصلی اکثر کشورهای جهان محسوب میشوند. محققان با بکارگیری فناوری نانو در علوم مختلف همچون علوم دارویی، صنایع غذایی و پوشاک درصدد رفع این نیازها برآمدند. از این رو، اندازه-گیری دقیق مساحت سطح و میزان تخلخل و حجم و توزیع منافذ در بسیاری از کاربردها مانند کاتالیستها، نانو جاذبها، ترکیبات و افزودنیها، مواد دارویی و صنایع غذایی و همچنین در نانوساختارهایی نظیر نانوذرات فلزی، نانولولهها، نانوالیاف و غیره از اهمیت بالایی برخوردار است. روشهای مختلفی جهت اندازهگیری مساحت سطح و تخلخل، مورد توجه قرار گرفته است که میتوان به روشهای میکروسکوپی و روشهای مبتنی بر جذب اشاره نمود. در نمونههای جامد با سطوح غیرقابل نفوذ تعیین مساحت سطح به صورت تقریبی قابل اندازهگیری میباشد. اما در مورد نمونههایی با ساختار متخلخل، جهت تعیین میزان تخلخل و همچنین مساحت سطح کل آن دشواریهایی وجود دارد. یکی از مهمترین روشها جهت اندازهگیری دقیق مساحت کل نمونههای متخلخل روش BET میباشد که بر اساس جذب برخی گونههای مولکولی خاص در حالت گاز روی سطح آنها استوار است. در این مقاله به بررسی مفاهیم اولیه همچون تخلخل، انواع تخلخل، سطح ویژه، انواع نمودارهای BET و غیره میپردازیم تا به فراگیری هر چه بهتر نحوه عملکرد این نوع روش کمکی کرده باشیمدانشگاه مراغهرویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران۲۵۸۸-۶۴۰۱4120200320An introduction to herbaria in botany laboratoryآشنایی با هرباریوم در آزمایشگاه گیاه شناسی3338115194FAآزاده نیرومندهیات علمی/دانشگاه پیام نورسولماز توکلیدانشگاه پیام نور تهرانJournal Article20200121A herbarium (plural: herbaria) is a collection of dried and labeled plant specimens on handmade paper sheets that is arranged to allow for easy retrieval access. Multiple samples of individual species collected from different habitats are typically preserved. Herbaria organize their specimens systematically, by family, genus and species. Specimens from related species are found close to one another for facilitating their comparison. A herbarium is a reference material for nomenclature (the naming of specimens to avoid the problem of ambiguity), identification (how they are recognized) and classification (grouping of plants with similar properties) of the plants and a critical resource for biodiversity, ecological and evolutionary research studies, also. It comprises the basic materials for the studying of plant taxonomy, geographic distributions, stabilizing of nomenclature and obtaining information about the world's biodiversity. Also, Herbarium specimens can be used to provide samples of DNA, genome structure, gene expression, molecular systematic and to validate scientific observations. A voucher herbarium specimen is a pressed plant sample deposited for future reference. It supports research work and may be examined to verify the identity of the specific plant used in a study. The herbaria are indexed with unique codes in the “Index Herbariorum” presently assigned and maintained by New York Botanical Garden herbarium.آشنایی با هرباریوم در آزمایشگاه گیاه شناسی <br /> هرباریوم (جمع: هرباریا) مجموعه ای از نمونه های گیاهی خشک و نشاندار شده روی ورقه های کاغذی است که برای دسترسی آسان مرتب شده اند. نمونه های متعدد از گونه های منحصر بفرد از زیستگاه های مختلف جمع آوری شده و به طور معمول حفظ می شوند. نمونه های هرباریوم ها بصورت سیستماتیک ، براساس خانواده ، جنس و گونه ها سازمان دهی می شوند. نمونه های گونه های مرتبط برای تسهیل مقایسه، نزدیک یکدیگر قرار داده می شوند. هرباریوم منبعی برای نامگذاری (جلوگیری از نامگذاری اشتباه)، شناسایی (چطور نمونه ها شناسایی شوند) و طبقه بندی ( دسته بندی گیاهان با ویژگیهای مشابه) می باشد، همچنین منبعی مهم برای تنوع زیستی ، تحقیقات اکولوژیکی و تکاملی است. این شامل تهیه مواد اولیه برای مطالعه طبقه بندی گیاهان ، توزیع جغرافیایی ، تثبیت نامگذاری و کسب اطلاعات در مورد تنوع زیستی جهان است. همچنین از نمونه های هرباریوم، می توان برای تهیه نمونه های DNA ، ساختار ژنوم ، بیان ژن، سیستماتیک مولکولی و برای تأیید مشاهدات علمی استفاده کرد. هرباریوم ها با کدهای خاصی که نمایه هرباریوم هست مشخص می شوند و همگی در هرباریوم باغ گیاهشناسی نیویورک موجود است.Keywords: Herbarium; Plant identification; Plant systematics, Plant specimens, Type specimenدانشگاه مراغهرویکردهای نوین در آزمایشگاههای علمی ایران۲۵۸۸-۶۴۰۱4120200320Aflatoxin determination methodsروش های اندازه گیری آفلاتوکسین ها3948115188FAجواد فیضیعضو هیئت علمی و رئیس آزمایشگاه مرکزی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی0000-0003-1920-6781فهیمه محمودیکارشناس مسئول روشهای آنالیز دستگاهیJournal Article20200501Aflatoxin is a group of carcinogenic secondary metabolites produced by fungi Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. These fungal species are contaminants of foodstuff as well as feeds and are responsible for aflatoxin contamination of these agro products. Aflatoxin contamination can be occurred very widely. They can be found in over a hundred kinds of agro-products and foods,such as peanut, corn, rice, soy sauce, vinegar, vegetable oil, pistachio, tea, chinese medicinal, egg, milk, feed etc. The toxicity of aflatoxins make them the primary health hazard as well as responsible for losses associated with contaminations of processed foods and feeds. Determination of aflatoxins concentration in food stuff and feeds is thus very important. Various analytical methods have been developed and can be listed broadly under three categories: chromatographic, immunochemical, and spectroscopic. As each method of aflatoxin detection has its own advantages and limitations, it is important to be informed about the current available options during the selection of any method for application. In addition to these methods, new technologies are being developed to make aflatoxin detection faster, more sensitive, and more reliable. With an increased availability of accurate aflatoxin detection technology, scientifically informed preand postharvest measures can be taken in order to reduce human exposure to aflatoxins.آفلاتوکسین ها متابولیت های ثانویه سرطان زا هستند که عمدتا توسط دوگونه قارچ به نام آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می شوند. این گونه های قارچی آلوده کننده مواد غذایی و همچنین خوراک دام و عامل آلودگی محصولات کشاورزی به آفلاتوکسین ها هستند. این سموم می توانند در سطح بسیار گسترده آلودگی ایجاد کنند. آفلاتوکسین ها را می توان در بیش از صد نوع محصولات زراعی و غذایی از جمله بادام زمینی، ذرت، برنج، سس سویا، سرکه، روغن گیاه، پسته، چای، گیاه دارویی چینی، تخم مرغ، شیر، خوراک دام و غیره مشاهده کرد. سمیت آفلاتوکسین ها خطر جدی برای سلامتی انسان ها و همچنین مسئول ضایعات و تلفات در محصولات غذایی و خوراک دام محسوب می شوند. تعیین غلظت آنها در مواد غذایی و خوراک دام بسیار مهم است. روش های مختلف اندازه گیری آفلاتوکسین ها به طور گسترده در سه گروه قرار دارند: کروماتوگرافی، ایمونوشیمیایی و طیف سنجی. هرکدام از روش ها دارای مزایا و معایبی هستند که آگاهی از آنها هنگام انتخاب روش حائز اهمیت می باشد. علاوه بر این ها فناوری های جدیدی راه اندازی شده اند تا بتوانند تشخیص آفلاتوکسین ها را سریع تر، با حساسیت بالاتر و قابل اطمینان تر کنند. با دسترسی بیشتر به فناوری های دقیق تشخیص آفلاتوکسین ها می توان اقدامات علمی و عملی جهت کاهش مواجهه انسان با آفلاتوکسین ها انجام داد. این مطالعه به بررسی مهمترین روش های تشخیص آفلاتوکسین ها می پردازد.