1
کارشناس آزمایشگاه فراوری موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
2
عضو هیئت علمی و رئیس آزمایشگاه مرکزی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
چکیده
عصارههای گیاهی منابعی از ترکیبات شیمیایی مفید را تشکیل میدهند که در پزشکی و سایر موارد کاربردهای بالقوهای دارند. استخراج اولین مرحله مهم در تهیه عصارههای گیاهی است. روشهای جدید و مدرن استخراج در توسعه این عصارههای گیاهی مؤثر هستند. استفاده از روشهای آمادهسازی مدرن با مزایای قابل توجه نسبت به روشهای متداول برای استخراج، نقش مهمی در تولید عصارههای گیاهی و اطمینان از در دسترس بودن محصولات با کیفیت بالا برای مصرف کنندگان در سراسر جهان ایفا میکند. در کنار روشهای متداول و مرسوم، روشهای جدید بیشماری ابداع شده، اما تاکنون هیچ روش واحدی به عنوان استاندارد برای استخراج عصارههای گیاهی در نظر گرفته نشده است. کارایی روشهای استخراج معمولی و مدرن عمدتا به پارامترهای ورودی مهم، درک ماهیت ماتریس گیاهی، شیمی ترکیبات زیست فعال و تخصص علمی بستگی دارد. هر کدام از این روشها با در نظر گرفتن کارایی، سهولت، زمان مورد استفاده، هزینهها، انرژی و تأثیرات زیست محیطی مزایای خاص خود را دارد. در این مقاله، اصول روشهای مختلف استخراج، عوامل مؤثر بر عملکرد روش، پیشرفت تحقیقات، مزایا و معایب آنها بررسی شده است در این مقاله تأکید بر روشهایی است که در مصرف حلال و انرژی صرفهجویی کنند و برای ترکیبات حساس به حرارت مناسب باشند.